NEN5744, troebelheid als nieuwe parameter toegevoegd. EPA of ISO?

Binnen de vernieuwde NEN5744 is troebelheid of turbiditeit toegevoegd aan de 'verplichte metingen'. Voor bedrijven die werken onder het SIKB 2000 protocol gaat deze verplichting in per 1-10-2012. Hoe zit dat nu allemaal precies....wat heb je nodig als veldwerker?

Kort gezegd: robuuste apparatuur die voldoet aan de normeringen en verplichtingen. Die gemakkelijk te bedienen is, geschikt is voor veldgebruik en (natuurlijk!) waterdicht is.
Simpel? Dat zou je zeggen. Toch is er nog veel apparatuur op de markt die aan deze 'basic regels' niet voldoet.

 

pH EC EGV DO Zuurstof NEBN 5744 Veldmeting         multiparameter meting pH EC EGV Redox ORP Temperatuur DO           doorstroomcel meten volgens NEN5744 SIKB Protocol 2002  Opgelost Zuurstof meten

Ook voor pH/ EC (EGV)/ DO hebben wij de beste apparatuur: bewezen in het veld!

NEN5744:

De nieuwe norm is in wezen afgeleid van de de Amerikaanse wijze van werken, waar al sinds de helft van de jaren 90 de 'low flow sampling' wordt toegepast. Bij een lage oppompsnelheid worden gronddeeltjes minder snel meegepompt en dat blijkt een voordeel te geven voor de nauwkeurigheid van meetresultaten.

Kort gezegd komt het hierop neer dat wanneer een watermonster troebel is, dus losgespoelde gronddeeltjes bevat, er een grote kans is dat je de gronddeeltjes aan het analyseren bent in plaats van het grondwater. Organische stoffen (die zich hebben gehecht aan de gronddeeltjes) kunnen daardoor in te grote mate de analyseresultaten gaan bepalen. 

Dat is de reden dat het meten van troebelheid is toegevoegd als verplichte meting.
* Geen troebel monster aan het meten en toch hoge meetresulaten van organische stoffen? Dan kun je er dus vanuit gaan dat de meting juist is en het echt de analyse van het grondwater betreft.
* Wel een troebel monster aan het meten en hoge meetresulaten van organische stoffen? Dan zou het het kunnen liggen aan de gronddeeltjes: voorzichtigheid geboden dus en er voor zorgen dat de meetresultaten kloppen.
* Wel een troebel monster aan het meten en goede (lage) meetresulaten voor de organische stoffen? In dat geval is er geen enkel probleem.

Op dit moment wordt door de NEN geen uitspraak gedaan of de te gebruiken troebelheidsmeting volgens de ISO (FTU uitlezing) normering of volgens de EPA normering (NTU uitlezing) moet zijn. Beide principes zijn acceptabel: op dit moment wordt door NEN FTU gelijkgesteld aan NTU. Omdat dit niet in alle gevallen echt zo is, lijkt het verstandig om rekening te houden met een mogelijke verzwaring van deze eisen. De normering komt uit Amerika (de EPA normering) dus het is goed mogelijk dat dit alsnog de norm gaat worden.
troebelheid nen 5744 protocol2002 sikb
De HD25.2 troebelheidsmeter: voldoet aan zowel EPA180 alsook ISO7027
voor nu en in de toekomst de beste keus!


De meting hoeft slechts éénmalig te worden uitgevoerd per bemonstering, op het moment dat de EC of EGV gestabiliseerd is. De vraag die velen bezig houdt, is: hoe?

Een aantal leveranciers van meetapparatuur in deze markt heeft geprobeerd de 'in-line' methode te pushen. Deze methode, waarbij een gecombineerde meetkop wordt gebruikt voor het meten van alle denkbare grootheden (pH, EC, EGV, DO, Redox, temperatuur en troebelheid) lijkt handig. Maar is dat zo?
Eigenlijk komt het hierop neer, dat deze methode in ieder geval voor 1 partij zeer handig blijkt te zijn: de leverancier van het meetapparaat. Het combineren van 'verbruiksartikelen' en 'onverslijtbare' sensoren in 1 meetkop staat in ieder geval garant voor een hoger verbruik aan sensoren, leuk voor de leverancier maar minder prettig voor de afnemer.

Bij het gebruik van een (enkelvoudige) troebelheidsmeter zijn de kosten lager en het onderhoud simpeler. De meting is bovendien zo eenvoudig, dat er geen toegevoegde waarde is om hier iets ingewikkelds van te gaan maken.
BEL ONS VOOR MEER INFORMATIE: 085-2731917

NEN5744, troebelheid als nieuwe parameter toegevoegd. EPA of ISO?