Klimaatboom: bepalen van omgevingsparameters die de behaaglijkheid en/of het thermisch comfort beïnvloeden en het berekenen van PMV en PPD.

De klimaatboom is gebaseerd op de ISO7730 norm, een meetmethode volgens Fanger. Ook toepasbaar voor metingen volgens ISO7243, ISO8996 en ISO7726.

Thermisch comfort, het gevoel van behaaglijkheid, het thermisch klimaat: waar het bij deze begrippen om gaat is het gevoel van behaaglijkheid. Zolang mensen binnen hun (werk)omgeving behoefte hebben aan een hogere of lagere temperatuur, kan worden gesteld dat het niet optimaal comfortabel is.

Er zijn veel invloeden die het gevoel van behaaglijkheid bepalen: hiervan zijn luchtvochtigheid, luchttemperatuur en luchtbeweging wel de belangrijkste factoren. Naast de absolute waarden van deze factoren is natuurlijk ook belangrijk in hoeverre de persoon die de (on)behaaglijkheid ervaart, gekleed is op de omstandigheden en op de werkzaamheden die verricht worden.

Bij gelijkblijvende meetwaarden v.w.b. luchtvochtigheid, luchttemperatuur en luchtbeweging, kan het voorkomen dat een persoon die fysiek zwaar werk verricht (b.v. dozen sjouwen) en is gekleed in een T shirt, het zeer behaaglijk vindt. Op hetzelfde moment kan, bij deze meetwaarden, iemand die zit te werken achter een PC het zelfs met een trui aan nog onbehaaglijk vinden.

De Deense professor Povl Ole Fanger deed in de jaren 60 uitgebreid onderzoek naar thermische behaaglijkheid.Op basis van metingen met een groot aantal proefpersonen kwam hij tot  een 'behaaglijkheidsvergelijking' (lees verder>>).

Delta Ohm biedt een complete klimaatboom aan waarmee alle metingen volgens de geldende ISo normeringen ( ISO 7730, ISO7243, ISO8996 en ISO7726) kunnen worden uitgevoerd. Compleet met uiterst handige bewerkingssoftware die draait op alle Windows® OS na Windows 98®. Natuurlijk compleet met berekening van PMV en PPD zodat een duidelijk beeld van de gemeten omgeving bestaat.

Meer informatie? Kijk bij HD32.1 (klimaatboom) of bij HD32.3 (portable PMV/PPD meter).
Op zoek naar WBGT metingen? Kijk dan bij de HD32.3 (portable WBGT meting).

Of bel/ e-mail ons gewoon even voor een snel en deugdelijk advies.

Klimaatboom: bepalen van omgevingsparameters die de behaaglijkheid en/of het thermisch comfort beïnvloeden en het berekenen van PMV en PPD.