In iedere ruimte een CO2 meter? Scholen, kantoren, thuis....hoe nuttig is het meten van CO2 en/of het regelen op basis van CO2 nu eigenlijk? Ofwel: CO2 meting, zin en onzin.

Is alle drukte die wordt gemaakt over het meten en regelen op basis van CO2 wel altijd terecht? Kijk op internet en lees de bladen en je hebt de indruk dat in iedere ruimte een CO2 regeling of minimaal een CO2 meter MOET worden geplaatst wanneer je gezond wil blijven....

Heeft dit werkelijk nut? Of is het 'bangpraterij' en zijn de diverse leveranciers te druk bezig met het genereren van inkomsten?

De eerste vraag hierbij is: wat wil je met de CO2 meting bereiken? Er kunnen verschillende redenen zijn om CO2 te meten, of om een installatie op CO2 te laten regelen.
Kijkend op internet lijkt het alsof de enige manier om gezond te blijven, het meten van CO2 is. Er wordt gestrooid met aandoeningen, zoals allergieën, slijmvliesirritaties, hoofdpijn, stress, aantasting van de gezondheid, “Sick Building Syndrom” etc. en het ziet er allemaal ernstig uit. Maar loopt het echt zo'n vaart? Voor zover we de informatie hebben kunnen filteren, is het werken in een ruimte met een te hoog CO2 niveau eigenlijk alleen maar 'onprettig'. En: het te hoge CO2 niveau kan (bewezen) leiden tot verlies aan concentratie. Een hoop van de andere redenen zijn aannames; er wordt wel heel erg gemakkelijk beweerd dat een CO2 meter een gezonde (werk)omgeving garandeert

Wat is CO2? In het kort (de definities zijn gemakkelijk te vinden op internet): het is een geurloos, kleurloos en niet giftig gas. Het wordt geproduceerd bij verbrandingsprocessen dus o.a. door mensen en dieren (verbranden voedingsstoffen) en natuurlijk ook in grote hoeveelheden door de industrie (verbrandingsprocessen). Planten verbruiken juist CO2: door fotosynthese wordt CO2 verbruikt en O2 afgegeven aan de lucht.

Wanneer we het hebben over de luchtkwaliteit binnen gebouwen, hebben we het dus in feite over de CO2 die door mensen wordt geproduceerd. Op zich niet gevaarlijk of schadelijk. Wel is het zo dat wanneer in een relatief kleine ruimte veel mensen samen zijn (en dus uitademen) het CO2 niveau snel zal stijgen wanneer er niet voldoende wordt geventileerd.
Op zich niet heel erg verrassend: zo nu en dan een raam openzetten en wat frisse lucht binnenlaten is voor de meeste mensen een standaard gewoonte. En in de meeste gevallen is dit ook voldoende!

Waar zijn CO2 meters en CO2 regelingen nuttig:
- gebouwen met mechanische ventilatie: er wordt n.l. vaak gebruik gemaakt van de mogelijkheid om lucht te recirculeren (in verband met energiebesparing). Om er voor te zorgen dat op tijd frisse lucht wordt bijgevoegd is een CO2 regeling zeer nuttig. Denk hierbij aan (moderne) energiezuinige gebouwen, veelal zonder de mogelijkheid om 'een raampje open te zetten'.
- energiebesparing voor ruimtes met 'wisselende piek belasting' qua mensen: veel mensen bij elkaar, betekent een hoge CO2 uitstoot. In de meeste gevallen wil je, in verband met het energiegebruik, de ventilatie niet afstemmen op deze piekbelasting. Het is dan handig om deze ventilatie CO2 gestuurd te maken. Denk hierbij b.v. aan klaslokalen, maar ook aan een lift in een openbaar gebouw: gedurende de gehele dag maximaal 2 a 3 mensen tegelijk, maar om 8 uur en 5 uur staan er b.v. 15 man in dezelfde kleine ruimte.
- alle gebouwen of ruimtes waar de frisse lucht toevoeging 'moet' worden geautomatiseerd. Denk hierbij weer aan de onmogelijkheid  om een raam open te zetten of aan ruimtes zonder 'eigenaar'.
- metingen kunnen nodig zijn om aan te tonen of een luchtverversingsinstallatie wel voldoet aan de specificaties waarop deze is geleverd.

En, los van de noodzaak, het kan natuurlijk nooit kwaad om in een ruimte de frisse lucht toevoeging te automatiseren door CO2 te meten of te regelen.
Toegegeven: het werken in een geventileerde ruimte is comfortabeler dan in een ongeventileerde ruime. Maar om dan te stellen dat een CO2 meter voor een comfortabel binnenklimaat zorgt gaat te ver.
Het binnenklimaat is meer omvattend dan alleen CO2, belangrijk hierbij is het bepalen van Thermisch Comfort

Delta Ohm levert CO2 regelingen:
voor al die plaatsen waarbij de toevoer van frisse lucht geregeld moet worden op basis van CO2.

CO2 kanaalmeting co2 regeling  wandthermostaat co2 RV temperatuur
Daarnaast leveren wij meters en loggers:
voor het doen van metingen, b.v. om aan te tonen of de ventilatie wel voldoet aan de specificaties.
    

In iedere ruimte een CO2 meter? Scholen, kantoren, thuis....hoe nuttig is het meten van CO2 en/of het regelen op basis van CO2 nu eigenlijk? Ofwel: CO2 meting, zin en onzin.