CO2 meters en CO2 indicators, belangrijke hulpmiddelen voor het bepalen van de luchtkwaliteit op scholen, vergaderzalen en ruimtes waar veel mensen bij elkaar zijn.

Het is belangrijk om te zorgen voor voldoende ventilatie. Toch is die ventilatie op scholen, kinderdagverblijven, vergaderruimtes en sportruimtes nog vaak onder de maat. Met een eenvoudige CO2 meter of CO2 indicator is hier al snel actie op te nemen.

CO2 meten: signaleer dreigend concentratieverlies

Door het meten van CO2 kan in een vroegtijdig stadium worden ontdekt dat concentratieverlies kan optreden. De bewustwording die ontstaat door het het meten van CO2 zal er voor zorgen dat er sneller geventileerd zal gaan worden. Zelfs een simpel rood LEDje als waarschuwing bij een te hoog CO2 gehalte, is vaak voldoende alarmerend om er voor te zorgen dat mensen actie nemen.

Natuurlijk zijn er ook methodes waarbij de CO2 meting zelfstandig een signaal verzorgt naar een ventilator of andere vorm van luchtverversing. Op deze manier wordt er automatisch voor gezorgd dat het CO2 niveau binnen de aanvaardbare normen blijft. Simpel te realiseren, maar met een groot resultaat.

concentratieverlies door CO2

CO2 meten is belangrijk, het kan ziekteverzuim voorkomen

Onderzoek heeft uitgewezen dat het ziekteverzuim in verband met ongezonde lucht behoorlijke vormen aan kan nemen. Zo is uit recente cijfers gebleken dat dagelijks ca. 2.000 medewerkers en ca. 20.000 kinderen verzuimen door ongezonde lucht in scholen en dagverblijven. Dit is veelal een gevolg van onvoldoende ventilatie en als gevolg daarvan een te hoge CO2 concentratie. Mensen en dieren produceren CO2 en verbruiken zuurstof, dus meer mensen in een relatief kleine ruimte betekent meer CO2.

Het zal duidelijk zijn dat niet alleen CO2 verantwoordelijk is voor het ziekteverzuim. Ook (fijn)stof en schimmelvorming in b.v. oude gebouwen is verantwoordelijk voor slechte luchtkwaliteit en zal natuurlijk van invloed zijn op het ziekteverzuim.

Eigen ontwikkelde CO2 meetcel door Delta Ohm

Als één van de weinige leveranciers van CO2 meetapparatuur heeft Delta Ohm een meetcel die het gevolg is van eigen R&D en eigen productie. De commercieel verkrijgbare meetcellen hebben vaak een vrij groot verloop in stabiliteit en nauwkeurigheid: reden voor Delta Ohm om zelf een meetcel voor CO2 te ontwikkelen.

Deze aanpak heeft, naast een uiterst stabiele meetcel met laag energieverbruik, er tevens gezorgd dat wij mogelijkheden hebben die anderen niet kunnen bieden. De CO2 meetinstrumenten van Delta Ohm zijn als één van de weinige op de markt, door de gebruiker zelf te kalibreren. Dat betekent dat de CO2 meter niet hoeft te worden opgestuurd naar de leverancier, het betekent ook dat de kosten van een kalibratie zeer beperkt zijn.

meetcel CO2 DELTA Ohm

CO2 meten in luchtkanalen: pak het bij de bron aan!

Natuurlijk is het meten en signaleren van het CO2 gehalte in een lokaal, kinderdagverblijf of vergaderruimte een uitstekende manier om er voor te zorgen dat mensen actie nemen. In veel gebouwen die zijn voorzien van een installatie die zorgt voor luchtverversing blijkt er echter nog iets anders aan de hand te zijn. De 'luchtverversing' ververst niet, maar circuleert, in verband met de angst voor energieverlies, gebruikte lucht. Het is natuurlijk 'zonde' om verwarmde lucht te gaan mengen met koude buitenlucht.... Energiebesparing is natuurlijk goed, maar moet niet ten koste gaan van een gezond binnenklimaat. In deze gevallen is het toepassen van een in-line CO2 meting, direct in het luchtkanaal, een perfecte oplossing. Hiermee kan op basis van het CO2 gehalte direct een klep worden aangestuurd voor toevoeging van frisse buitenlucht.

Naast CO2 kan bovendien ook gestuurd worden op temperatuur en eventueel luchtvochtigheid. Ook hiervoor levert Delta Ohm in-line (in-situ) meetopnemers.

Insitu meting CO2                               montage CO2 opnemers in kanaal

Iedere toepassing en ieder budget: Delta Ohm CO2 meting

Het beschikbare budget is in alle situaties anders. Ook de toepassing is altijd specifiek. Daarom levert Delta Ohm een brede range aan CO2 meetinstrumenten.

Of het nu gaat om een wandthermostaat of ruimtethermostaat, of het gaat om een CO2 regeling in combinatie met een gebouwbeheersysteem: Delta Ohm heeft er een oplossing voor. Ook voor het loggen en vastleggen van meetwaardes hebben wij een uitgebreid programma meetinstrumenten. In die situaties waarbij een momentopname te weinig informatie geeft, verdient het vaak aanbeveling om de CO2 meetwaardes gedurende langere tijd te loggen.

Een overzicht van de mogelijkheden voor het meten van CO2

TYPE UITVOERING en toepassing AFBEELDING MOGELIJKHEDEN
HD45 wandthermostaat, ruimtethermostaat: meting van CO2 in ruimtes, meten van RH in ruimtes, meten van temperatuur, regelen op basis van de gemeten waardes CO2 meter, wandthermostaat luchtvochtigheid/ CO2/ temperatuur uitgangssignalen analoog en digitaal RS485 modbus, 2 contacten
HD46 wandthermostaat, ruimtethermostaat: meting van CO2 in ruimtes, meten van RH in ruimtes, meten van temperatuur, regelen op basis van de gemeten waarde CO2 HD45 ruimtethermostaat luchtvochtigheid + CO2 + temperatuur uitgangssignalen analoog en digitaal RS485 modbus, 3 contacten
HD21AB handmeter, datalogger: opname van CO2 niveau in ruimtes, gebouwen, vastleggen van gegevens voor rapportage via PC. Meet ook CO hd21 serie CO2 en CO CO, CO2 en atmosferische druk
HD21AB17 handmeter, datalogger: opname van CO2 niveau en luchtvochtigheid in ruimtes, gebouwen, vastleggen van gegevens voor rapportage via PC. Meet ook CO hd21 serie CO2 en CO CO, CO2, luchtvochtigheid en atmosferische druk
HD37B17D draagbare logger, geen display: bijzonder geschikt voor het meten en vastleggen van CO2, luchtvochtigheid en temperatuur gedurende lange tijd. Geen display. hd21 serie CO2 en CO luchtvochtigheid CO2, luchtvochtigheid, temperatuur
HD37serie In-line CO2 en temperatuur meting en regeling: inline meten CO2 in luchtkanelen en ducts. Combinatie met temperatuur en CO2 meting. Regelen van de installatie op basis van CO2 meting. INLINE meting CO2 en temperatuur CO2 en Temperatuur

Er zijn nog veel meer mogelijkheden, ziet u niet wat u zoekt bel of mail ons dan even.
Tel. +31 852731917 of