Waar meten in een leiding of lucht-kanaal? Meting van Luchtvochtigheid, Luchtsnelheid en CO2 in lucht-kanaal, duct of leiding. Sensoren voor GBS (gebouw-beheer-systemen) en HVAC.

Representatief meten in een luchtkanaal of duct is prima mogelijk, zolang er een aantal grondbeginselen in acht worden genomen. Helaas blijkt niet iedereen zich te houden aan de (vrij simpele) voorschriften, hierdoor worden veel metingen fout uitgevoerd.

En: wordt een meting fout uitgevoerd, hoe kan dan de regeling die door deze meting wordt aangestuurd wel goed werken? Inderdaad: niet dus.

Zonder teveel in te gaan op de complexe theorie kunnen we stellen, dat een meting bij voorkeur wordt uitgevoerd in een gebied waar een laminaire flow heerst. Dit in tegenstelling tot een turbulente flow.
Deze laminaire flow ontstaat wanneer (in dit geval) lucht in een kanaal of buis 'ongestoord' kan stromen, dus niet verstoord door bochten, kleppen etc.

Het flowprofiel zoals dat hoort bij laminaire flow is te zien in de afbeelding. In het midden is de snelheid van de lucht het hoogst, aan de kant is deze snelheid het laagst (tot vrijwel 0).

Nu is het (redelijk) algemeen bekend dat het meten van de luchtsnelheid in het midden van de leiding moet plaatsvinden.
Het blijkt minder tot niet bekend te zijn dat ook voor de andere metingen op deze manier de beste, meest representatieve, meting wordt uitgevoerd. 

Delta Ohm heeft als één van de weinige fabrikanten/ leveranciers dan ook de keuze gemaakt om (b.v.) in-line CO2 sensoren te maken met diverse lengtes, zodat altijd op de juiste plaats kan worden gemeten. Zo leveren wij probes van 120 mm lang en tevens probes van 320mm lang. Door de unieke en simpele manier van bevestigen in het kanaal, is het mogelijk om de probe zodanig te positioneren dat de meting in het midden van de laminaire flow plaatsvindt.

Wanneer u vragen heeft dan helpen we u natuurlijk graag! Bel of e-mail ons en we nemen contact met u op.

Delta Ohm: slim meten!