Pyranometer: hoe meet een Pyranometer, wat meet een Pyranometer.  Wat voor klasse Pyranometers zijn er?

Een Pyranometer meet de totale hoeveelheid globale straling van de zon.

Kijk hier voor een overzicht van alle Pyranometers.

Hoe werkt een Pyranometer?

Een Pyranometer wordt gebruikt om het totaal aan zonnestraling op een oppervlak te meten (in W/m2) over een breedte van 180 graden. Dit kan b.v. zeer nuttig zijn voor het bepalen van het rendement van zonnepanelen. Maar ook alle weerkundige instituten, zoals het KNMI, gebruiken deze meting veelvuldig.

Werkingsprincipe:
De werking van een Pyranometer is gebaseerd op een thermosensor die is bedekt door een matte zwarte verf, zodat het instrument niet selectief is voor bepaalde golflengtenHet spectrum waarin de Pyranometer kan meten, wordt bepaald door de kwaliteit van de twee glazen 'koepels' waardoor de straling binnenkomt.

pyranometer - de glazen bolletjes bepalen de gevoleigheid

Stralingsenergie wordt geabsorbeerd / uitgestraald vanaf het oppervlak van de zwarte thermokoppels. Hierdoor wordt een temperatuurverschil gecreëerd tussen het midden van de thermozuil (de warme lasen het lichaam van pyranometer (de koude las). Het temperatuurverschil tussen warme en koude las wordt omgezet in potentiaalverschil door het Seebeck effect.
Een tweede thermopile is gemonteerd in het instrument en niet toegankelijk voor het licht.
Deze tweede thermokoppels is anti-serie aangesloten ten opzichte van de sensor die blootgesteld is aan licht, en vermindert de signalen van pyranometer bij plotselinge temperatuurverschillen (thermische shock).
Om temperatuurgevoelige variaties te minimaliseren zijn de Pyranometers van Delta Ohm uitgerust met passieve kompensatieschakeling. De grafiek toont de typische variatie van gevoeligheid bij verschillende temperaturen.

pyranometer gevoeligheid, grafiek bij temperaturuverschillen

De pyranometers van Delta Ohm, zoals de LPPYRA10, voldoen volledig aan ISO 9060 zoals dat door de WMO is voorgeschreven. Delta Ohm heeft een breed spectrum aan mogelijkheden op het gebied van Pyranometers: Secondary Standard Pyranometers, klasse 1 Pyranometers, klasse 2 Pyranometers en ook zeer eenvoudige uitvoeringen. Kijk hier voor een overzicht.