Meetapparatuur voor in het veld

Metingen die in het veld moeten worden uitgevoerd vragen om een andere benadering dan die in het laboratorium.
Een open deur? Toch investeren bedrijven nog steeds geld in de aanschaf van apparatuur die niet geschikt is voor de omstandigheden waarin deze wordt toegepast.

                                  Detail van combinatiemeter pH en EC                       

Een berucht voorbeeld hiervan is b.v. de 'veld pH meter' die volgens de meegeleverde handleiding in een plastic zak moest worden verpakt bij nat weer. Hilarisch om te lezen, maar minder grappig wanneer je als gebruiker met je voeten in de klei staat te meten en het gaat regenen...

Ook kan men zich afvragen of bedrijven die geld steken in de aanschaf van 'testers,' om daarna hiermee serieuze metingen te gaan uitvoeren, juist bezig zijn. Het zwemwater van de goudvis controleren is toch iets anders dan het uitvoeren van een grondwater meting.

Nu wil men als gebruiker van meetapparatuur natuurlijk niet de hoofdprijs betalen, dat is logisch. Tegelijkertijd wil men wel een instrument dat geschikt is voor de toepassing. Een eerlijk advies, van mensen die weten wat voor situaties je als gebruiker tegenkomt , kan helpen om een juiste keuze te maken. Bel of mail ons en ervaar het zelf! (085-2731917 )

Delta Ohm heeft een aantal instrumenten op de markt gebracht die ontworpen zijn voor veldgebruik. Dus: echt waterdicht (IP67), echt robuust (slagvaste behuizing van ABS en een rubber stootrand) en echt gebruiksvriendelijk (eenvoudige en snelle bediening). Daarnaast: prijstechnisch kunnen wij elke vergelijking aan!

Detail van combinatiemeter pH en EC                     

'ontworpen voor veldgebruik: robuust en waterdicht'
pH/EC combinatie met losse sensoren                                                                pH/EC/DO/REDOX combinatie met losse sensoren

Wat zijn onze ontwerpeisen geweest voor deze apparatuur:

Naast de al genoemde waterdichtheid, robuustheid en bedieningsgemak stonden de volgende zaken op ons verlanglijstje:

- geen gecombineerde meetsensoren
- kalibratiegegevens opgeslagen in de meetsensor
en optioneel:
- de mogelijkheid van dataopslag en PC communicatie

Geen gecombineerde meetsensoren: waarom is dat?

Belangrijk is om te beseffen dat sommige meetsensoren verbruiksartikelen zijn. B.v.: een pH sensor heeft niet het eeuwige leven, maar dient na verloop van tijd te worden vervangen. Een EC (EGV) sensor evenwel niet, hier wordt niets 'verbruikt', dus vervanging is niet echt een issue.

Waarom zou je als gebruiker een 'verbruiksartikel' willen combineren met een sensor die niet slijt?

Daarnaast:
- het KCL waarmee de pH elektrode is gevuld kan (bij lage EC/ EGV waardes) de meetwaardes beïnvloeden. Dit is ongewenst.
- wanneer sensoren in 1 behuizing worden gecombineerd, worden daarmee over het algemeen concessies gedaan aan de levensduur van de sensoren omwille van de afmetingen. De pH elektrode wordt kleiner en zal eerder moeten worden vervangen.

Kalibratiegegevens opgeslagen in de meetsensor: waarom?

Om snel te kunnen wisselen tussen verschillende sensoren is het handig wanneer, bij een universeel toepasbaar instrument, de sensoren zelf de kalibratiegegevens bevatten. Het voorkomt dat er bij wisselen opnieuw gekalibreerd moet worden. Bij veel Delta Ohm sensoren worden gegevens opgeslagen in de SICRAM modules (de connectoren). Wordt een sensor met SICRAM module aan een ander instrument gekoppeld dan leest dat instrument alle belangrijke zaken, zoals serienummer en kalbratiegegevens automatisch in en gebruikt deze data voor de metingen.

De mogelijkheid van dataopslag en PC communicatie: waarom?

Spreekt voor zichzelf. Soms wil je als gebruiker de meetdata kunnen bewaren om te verwerken in rapportages of b.v. omzetten naar Excel om te gebruiken in analyses. In dat geval is het gemakkelijk wanneer er voor kan worden gekozen om een meetsintrument aan te schaffen waarbij dit mogelijk is. Bij Delta Ohm heeft de gebruiker natuurlijk de keuze: wij leveren onze apparatuur met of zonder geheugen en communicatie.
En kiest u voor de mogelijkheid van communicatie dan leveren wij de apparatuur altijd compleet: dus inclusief de benodigde software.