Druk meten: overdruk, onderdruk, verschildruk, absolute druk. Welke drukmeting heb ik nodig?

Druk en druk meten: de verschillende begrippen die worden gebruikt kunnen verwarrend zijn. Een korte toelichting:

1) Atmosferische druk: de druk die 'buiten' heerst. De gemiddelde atmosferische druk is 1013 mBar.

2) Luchtdruk: hetzelfde als atmosferische druk.

3) Overdruk: druk die wordt gemeten t.o.v. de atmosferische druk. Meest voorkomende meting.

4) Onderdruk: druk die lager is dan de atmosferische druk. Negatieve waarde t.o.v. Atmosferisch, positieve waarde t.o.v. Absoluut.

5) Absolute druk: druk die wordt gemeten vanaf het nulpunt. Het drukverschil met absoluut vacuum. HD2004 serie - 1B(A) tot 600Bar(A)

 

 

Complex? Het valt mee. Maar is het niet duidelijk dan kunt u ons altijd bellen voor meer uitleg: +31 (0)85-2731917.
Overdruk of gauge pressure is de meest voorkomende van de 'standaard' druk metingen. Meestal aangeduid als Bar(G) of gewoon als Bar.
Absolute druk, aangeduid als Bar(A), wordt b.v. vak in gesloten systemen gebruikt als meetgrootheid. Het meten van Onderdruk (dus lager dan de atmosferische druk) gaat perfect met een Absolute druk transmitter.

Waarom gebruik je een overdruk meting? Aansprekend is het volgende voorbeeld. De druk die we meten in een fietsband/ autoband is een overdrukmeting. Waarom? Wanneer je de Absolute druk zou meten, zou je bij een lege band een druk van ~1 Bar/ atmosfeer meten. Overdruk meting (zie schets) wordt gemeten t.o.v. de atmosferische druk, ofwel de heersende luchtdruk.

De atmosferische druk variëert en is dus niet constant. Gemiddeld bedraagt de atmosferische druk 1013mBar, maar in extreme situaties (hoge drukgebied/ lage drukgebied) zijn er waardes tussen 1050 mBar en 956 mBar gemeten in de Bilt.

1013 mBar staat gelijk aan 76 cm Hg of 760 mm Hg of  1013 hPa of 1,013 bar of 1 Atmosfeer.

>> Delta Ohm druktransmitters: voor het continu meten van druk in installaties of ruimtes biedt Delta OHM een breed pakket mogelijkheden. Heeft u vragen? Bel dan gerust voor advies.

>> Delta Ohm portables voor drukmeting ook voor 'test' metingen of kort durende metingen heeft Delta OHM alle mogelijkheden. Met of zonder logcapaciteit. Ook hiervoor geldt: vragen? Bel ons.

Wij zijn bereikbaar op 085-2731917 (of natuurlijk via de mail).

?