Draadloos meten en loggen: wireless loggers voor elk meetsignaal.

Draadloos meten is niet bijzonder, er zijn genoeg leveranciers te vinden. En er zijn grote prijsverschillen in die markt. Maar er zijn ook grote verschillen in wat je als klant krijgt voor het bedrag dat je betaalt.

Vergelijken we dit soort systemen met elkaar, dan zijn er na aanschaf van een draadloos logsysteem bij andere leveranciers vaak nog 'verborgen kosten'. Wij kennen dit soort extra kosten niet binnen ons system.

Onze harde garantie: wanneer je een HD35 meetsysteem koopt, dan komen er achteraf nooit kosten bij.

Verandert er niets aan de wensen waarop het systeem is gedefinieerd, dan zijn er geen verdere kosten. Niet voor software, niet voor updates en niet voor abonnementen.

We hebben voor u een kort overzicht gemaakt van de meest gestelde vragen en antwoorden voor wat betreft draadloze meetsystemen. De HD35 wordt zeer compleet toegeleverd. Heeft u vragen die hier niet worden beantwoord? Bel of mail ons dan:

Welke afstand kan ik overbruggen?

Met een standaard configuratie is de maximale afstand tussen logger en basisstation 300 meter. Natuurlijk speelt de constructie van het gebouw een rol; is er veel beton(staal) aanwezig dan zal deze afstand korter zijn. In dat geval leveren wij signaalversterkers die worden opgenomen binnen het systeem. Zo kunnen zeer grote afstanden dus probleemloos worden overbrugd.

Welke signalen kan ik meten en loggen?

Er zijn loggers met ingebouwde sensoren, b.v. voor RV, temperatuur en CO2. Maar ook leveren wij veel types met externe sensoren, van trillingsmeting tot lichtmeting. Maar ook loggers met drukmeting speciaal voor cleanroom toepassing. Of loggers die direct communiceren met ons weerstation. Daarnaast zijn er universele loggers waarop iedere sensor met een analoog signaal kan worden aangesloten (4-20mA, 0-10V etc.). Kijk hier voor een compleet overzicht.

Op afstand meetgegevens bekijken

Het systeem biedt standaard de mogelijkheid om meetgegevens 'real-time' op afstand te bekijken. En niet alleen dat; het is ook mogelijk om de meetwaardes van een remote systeem direct te uploaden naar de database op uw PC of netwerk. Zo kunnen alle historische gegevens worden bekeken zonder dat men fysiek bij de logger een (USB) aansluiting hoeft te maken. De remote mogelijkheden zijn verder afhankelijk van het type basisstation.

Werkt dit systeem via WiFi?

Veel draadloze systemen werken op de standaard 2,4GHz. WiFi frequentie. Dat lijkt gemakkelijk want een WiFi netwerk is meestal wel aanwezig. Toch is deze manier van transmissie, uit het oogpunt van meten, niet betrouwbaar. Wanneer je bedrijfsmatig dit soort meetgegevens verzamelt dan is ongestoorde ontvangst en integriteit van de data belangrijk: op basis van de meetgegevens worden b.v. partijen afgekeurd of goedgekeurd, certificaten verleend. Daarom werkt ons systeem op een speciale storingsvrije stabiele frequentie van 868MHz.

Hoe krijg ik de loggers geleverd?

Compleet getest, werkend en inclusief alle software. Nu lijkt dat misschien niet zo bijzonder, want dat mag je toch verwachten? Uit ervaringen van een groot aantal van onze klanten is dat dus wel bijzonder: de ervaringen met bedrijven die 'iets' leveren en het daarna aan de gebruiker overlaten om het werkend te krijgen zijn legio. Voordat wij een set uitleveren testen wij de complete set-up. Wanneer u de set binnenkrijgt is alles klaar om te gebruiken en kunt u dus direct beginnen met meten en loggen.

Wat zijn de kosten van software?

Standaard software is bij ons inbegrepen bij de aanschaf van een loggersysteem. En dat is niet alleen software om de gegevens uit te lezen, maar ook de MySQL database voor opslag van alle meetgegevens. Wanneer de set wordt afgeleverd installeert u binnen 5 minuten de software met behulp van de meegeleverde CD. Deze software werkt onder alle Windows besturingsytemen t/m Windows10®. Komt u er niet uit? Dan assisteren wij u telefonisch of via remote assistance zodat het direct werkt.

Bewaren en terugzoeken van gegevens

De meetgegevens worden opgeslagen in een MySQL database. De database en licentie is inbegrepen bij de software. Omdat we werken volgens deze wereldwijde standaard bent u nooit afhankelijk van ons als leverancier, uw gegevens blijven altijd bereikbaar. Onze eigen HD35 software gebruiken we om de gegevens uit de database te visualiseren en om overzichten te genereren zoals u die nodig heeft. Grafisch of numeriek en over elke gewenste periode.

Kan ik de loggers buiten gebruiken?

De HD35 loggers zijn standaard in 2 uitvoeringen verkrijgbaar. De range omvat een industriële IP67 - waterdichte - uitvoering die ook probleemloos buiten toegepast kan worden en een 'binnen' uitvoering. De beide types zijn zonder beperkingen te combineren binnen één netwerk. Voor beide types geldt dat ze leverbaar zijn met en zonder lokaal display.

Wat zijn mijn jaarlijkse kosten?

Een belangrijk punt. Want, anders dan de meeste leveranciers van dit soort systemen, kennen wij geen jaarlijkse kosten. Wij verkopen geen abonnementen en we hoeven niet te verdienen aan betaalde updates. Kom er een revisie van de software beschikbaar, bijvoorbeeld zoals recent bij de introductie van Windows10®, dan heeft iedere klant de mogelijkheid om de software gratis te upgraden. Ook wanneer er nieuwe functionaliteit beschikbaar komt kan iedere gebruiker de software zonder kosten upgraden. 

Waar bestaat een loggersysteem uit?

Minimaal bestaat het systeem uit 1 basisstation en 1 remote logger. Meetgegevens worden in zowel de logger als in het basisstation opgeslagen. In het basisstation worden de gegevens van alle loggers verzameld. Het basisstation kan (afhankelijk van het type) communiceren met een Ethernet netwerk (eigen IP adres), via RS485 Modbus (PLC), een directe USB aansluiting (met een PC) of via een ingebouwde GSM module.

Voedingsspanning

Loggers die op afstand worden geplaatst hebben geen voedingsspanning nodig, dus geen stopcontact. Met recht draadloos. De loggers werken op speciale lithium batterijen met lange levensduur, tot wel 3 jaar. Hoe lang de batterijen meegaan is natuurlijk wel afhankelijk van de mate van datacommunicatie. Verstuurt een logger 1 keer per uur dan gaan de batterijen langer mee dan wanneer de communicatie 1 keer per seconde plaatsvindt. Het basisstation kan via een USB aansluiting of via een externe adapter worden gevoed. Ook de repeaters hebben een voedingsunit nodig (meegeleverd).

Uitbreiding van het systeem

Het systeem is altijd achteraf simpel uit te breiden. Maximaal zijn 255 stations (basisstation, loggers, repeaters) mogelijk op 1 netwerk, waarbij een logger meerdere ingangen/ meetpunten kan hebben.
Binnen 1 systeem kunnen units voor binnen en units voor buitengebruik (IP67) op iedere manier worden gecombineerd.
Binnen de software kunnen groepen worden aangemaakt om het overzicht van de gegevens, ook bij uitgebreidere systemen, altijd overzichtelijk te houden.

Zijn meetgegevens achteraf te wijzigen?

Nee. En sterker nog: in o.a. de farmaceutische industrie worden specifieke eisen gesteld aan de software om te voorkomen dat gegevens achteraf te manipuleren zijn. Deze eisen zijn vastgelegd in de 21CFRPART11 regelgeving. De loggers in combinatie met de HD35PLUS software voldoen hieraan en zijn dus geschikt voor toepassingen in farmacie gerelateerde markten. Wanneer gebruik gemaakt wordt van deze regelgeving is het overigens wel noodzakelijk om dit bij de opdracht te vermelden, de HD35PLUS software is een uitgebreidere (betaalde) versie.

Exporteren naar Excel

Een export maken naar Excel is standaard mogelijk binnen de software die wij bij de loggers leveren. De meetgegevens van iedere gewenste periode kunnen zo in 1 keer worden geconverteerd naar Excel om te worden gebruikt binnen rapprotages en overzichten. Overigens kunnen de grafieken zoals die in de software worden weergegeven ook direct als .jpg worden opgeslagen. 

Alarmen instellen

Iedere meetwaarde kan standaard worden bewaakt d.m.v. vooraf ingestelde grenswaardes. Het is direct duidelijk wanneer er een alarm is; de meetwaarde kleurt rood in het scherm. Deze grenswaardes zijn altijd te wijzigen door (geautoriseerde) gebruikers. Ook is het standaard mogelijk om, afhankelijk van het type basisstation, een e-mail of een SMS te sturen op het moment dat een grenswaarde wordt overschreden. 

Overzicht meetgegevens

Binnen de software kan worden gedefinieerd hoe de gegevens worden weergegeven. Standaard is het mogelijk om hierbij zelf collecties aan te maken van gegevens die met elkaar in relatie staan. Beperkingen zijn er niet: gegevens kunnen ook in verschillende collecties worden gebruikt. Deze groepen van gegevens kunnen apart van elkaar worden bekeken.

  • Draadloos meten en loggen: wireless loggers voor elk meetsignaal.
  • Draadloos meten en loggen: wireless loggers voor elk meetsignaal.