Duurzame energie: rendement van een zonnepaneel meten met een Pyranometer

Hoewel wij als Nederlanders graag klagen over het weer, is duurzame energie uit zonnepanelen natuurlijk ook in Nederland uitstekend haalbaar. De grote vraag bij het plaatsen van zonnepanelen is wel: hoe bereik je het maximale rendement?

Waar andere landen behoorlijk strenge eisen stellen wanneer het gaat om gesubsidieerde plaatsing van zonnepanelen, blijkt dit in Nederland niet echt een issue. De strenge eisen in het buitenland hebben o.a. betrekking op de juiste plaatsing van de panelen om op die manier het maximale rendement te behalen. Hiervoor dient na plaatsing door de installateur een certificaat te worden afgegeven.

Nu gaat het er niet om of deze eisen wel of niet in Nederland vanuit de overheid zouden moeten gelden, dat is een geheel andere discussie. Maar, dat je als gebruiker van zonnepanelen interesse hebt in de meest optimale plaatsing (en dus maximaal rendement), lijkt een stelling die niet snel zal worden aangevochten. Immers, het te behalen rendement is de maat voor de terugverdientijd van de investering.

Het meten van het aantal kW's zoals dat wordt opgewekt is een belangrijk gegeven. Maar belangrijker is de eerste stap: de effectiviteit waar het gaat om de zonnestraling die het paneel opvangt. Is deze optimaal, dan weet de gebruiker dat het maximale rendement kan worden behaald. Deze zonnestraling wordt gemeten met een Pyranometer.

Ook is het belangrijk wat de temperatuur is van de panelen. De opbrengst van zonnepanelen wordt bepaald bij een temperatuur van 25°C.
Een temperatuur van 65 graden is echter op een zonnige dag zeker geen uitzondering. Wanneer u bedenkt dat u bij deze temperatuur ruwweg 20% van uw opbrengst inlevert (ca. 0,5%/ °C boven de 25°) dan mag duidelijk zijn dat een hoge temperatuur moet worden vermeden.

Er zijn vele methodes om te koelen, maar het eenvoudigst is wel om de panelen zodanig op te stellen dat er natuurlijke koeling plaats kan vinden. Dus: niet te dicht op elkaar zodat de wind de panelen kan koelen. Speciaal voor het meten van de oppervlakte temperatuur van de panelen heeft Delta Ohm een handig te plaatsen Pt100 sensor ontworpen.

Op de foto (© chauvin-arnoux) is een meetopstelling te zien waarbij gebruikt gemaakt wordt van onze Pyranometer en Pt100 sensor.

Kijk hier voor een overzicht van de leverbare Pyranometers of bel ons voor informatie: +31 85 2731917

Duurzame energie: rendement van een zonnepaneel meten met een Pyranometer